Çocuk Hekimlerine 'GKD' eğitimi verildi

OSMANİYE'de ki kamu ve özel hastanelerde görev yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzman hekimlerine yönelik, Gelişimsel Kalça Displazisi (GKD) eğitimi düzenlendi. İl Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi organizasyonuyla Osmaniye Devlet Hastanesi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Melihşah Topalan ve Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Merkezi sorumlu hekimi Dr. Cumali Fergün Coşanoğlu tarafından konuyla ilgili bilgilendirme eğitimi verildi.
Şube Müdürü Zübeyde Gündede açılış konuşmasında, yeni doğanlarda yüzde iki ile dört oranında görülen gelişimsel kalça displazisi en sık karşılaşılan doğuştan gelen iskelet sorunu olduğunu belirterek, "GKD, kalça ekleminin stabil olmayışından tam çıkığa kadar çok farklı şekillerde karşılaşılabilen bir ortopedik sorundur. Bu klinik durumla ilgili bilimsel çevrelerin üzerinde fikir birliğine vardığı konu, GKD'nin çok büyük bir bölümünün erken tanı ile tam olarak tedavi edilebilir bir hastalıktır. Uygun tedavi edilmediğinde GKD'li bireyler toplumda toplam sağlıklı yaşam günü ortalamasının düşmesine, sosyal güvenlik kurumu yükünün artmasına ve ciddi iş gücü kayıplarına yol açmaktadır." dedi.